Kutsal kabul edilen, üzerine efsaneler yaratılan ve İnsanlığın en eski bitkisi olarak bilinir. Zeytin ağacını anlayabilmek için günümüzden otuz dokuz bin yıl yani tarih öncesine gitmek gerekir. Zeytin ağacına ilişkin bugün elimizdeki en eski veri, Ege Denizi’ndeki Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik çalışmalara dayanıyor. Bu çalışmalarda 39 bin yıllık zeytin yaprağı fosilleri ortaya çıkarıldı.
Kuzey Afrika’daki Sahra Bölgesi’nde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda ise Milattan Önce 12 bin yılına ait zeytin ağacı bulgularına rastlandı. Ancak ilk zeytin hasadının ne zaman ve hangi uygarlık tarafından yapıldığı bilinmiyor. Eski kaynaklarda, “ağaçların kralı” ve “ölmez ağaç” olarak rastlanılmaktadır. Sembol olarak barışı, zaferi, bolluğu ve bereketi simgelemektedir.
Anadolu’nun Yüzyıllardır Vazgeçemediği Lezzet; Zeytin Cumhuriyet sonrası ülkemizde tarımın en önemli faaliyet alanlarından biri zeytincilik oldu. Atatürk’ün 1929 yılında Yalova bölgesine yaptığı bir gezide zeytinciliğe gereken önemin verilmesine yönelik direktifleri ile ülkemizde zeytincilik seferberliği başlatıldı.
Zeytinin yetiştirilmesi için gerekli Akdeniz İklim özellikleri nedeniyle Dünya’nın en şanslı ülkelerinden biri konumunda olmakla beraber, Marmara Bölgesi’nin güneyi, Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde yaygın bir şekilde üretilmektedir. Ülkemizde, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Muğla gibi illerimizde çokça üretilen ve tüketilen zeytinin en lezzetli olarak üretildiği bölge boyut ve yağ verimi açısından Çanakkale – Edremit hattında bulunmaktadır.
Çanakkale’de Geyikli, Küçükkuyu arasında en verimli araziler bulunmaktadır.
0286 638 55 77
bilgi@ilyada.com